Invigningsshow

Välkommen till Uppsala Magic & Comedys premiärföreställning för 2017!

Under ledning av festivalens egen general, Uppsalamagikern Johan Ståhl, leds vi genom en bred invigningsföreställning med inslag av såväl humor, som musik och magi.

Magi

Ridån går isär. En romantiskt passionerad ballad hörs. En mörk gestalt lyfter sin blick och ger publiken en knappt märkbar bugning. Nio minuter senare ställer sig 2500 professionella magiker från hela världen sig upp och ger en stormande stående ovation. Detta skedde vid världsmästerskapen FISM2006. De hade då sett David Sousa från Portugal göra sin nyskapande akt ”The Red Envelope”. I många år hade magiutvecklingen gått emot allt snabbare och hetsigare nummer, nästan som i stroboskopljus där man knappt hinner uppfatta rörelserna mellan varje effekt – David Sousa bröt emot allt det, plockade ned magikonsten från överljudshastigheten till ett lugnt men intensivt möte med en konstnär som låter varje liten subtil åthäva tala.
Sedan 2006 har David fått resa världen runt med sin akt, massor av TV-framträdanden i många länder.

John Houdi är en av de mest rutinerade och eftertraktade magiska entertainers vi har i Norden. Hans fräscha och originella mix av humor, buktaleri och trolleri – något han själv kallar MagiComedy™ – har gjort honom till en populär och återkommande artist på event, shower och TV i Sverige och runt om i världen.

Många tror att Peter Gröning har en övernaturlig förmåga, att han är synsk och kan se in i framtiden. Men som alla andra fuskar han — rejält. Alla bär vi på hemligheter. Från triviala småsaker till det mest privata. Tankar vi aldrig någonsin skulle dela med andra. Lyckligtvis är våra hemligheter trygga inom oss själva. Eller är vi kanske lättare att genomskåda än vi anar?

Humor

Fredrik Andersson anses vara en av Sveriges bästa skämtförfattare. Hans show ”Serial Joker” vann pris som årets bästa föreställning på Svenska Standupgalan 2015. Andersson har arbetat med manus till många svenska humorprogram, såsom 100%, Extra! Extra!, Morgonsoffan, Veckans Nyheter och Parlamentet – men den här gången står han själv på scen.

Jacke Sjödin är underhållaren som upphöjt rimmandet till en alldeles egen konstform. Han skriver dagsaktuella sånger i parti och minut, och som moderator brukar han sammanfatta föreläsarnas föredrag på rim. Då rimmar han i realtid. Jacke är unik i sitt slag.

Musik

Sanna Hodell är pianist och sångerska med rötterna i Stockholm. Hon kastar sig ofta och gärna mellan både stilar, städer och teaterscener. Efter ett tjugotal år i operans värld jobbar hon idag som sångcoach och kapellmästare vid Uppsala stadsteater, som språkcoach och sufflös vid svenska operahus, som sångerska och keyboardist i olika blues- och gospelband och inte minst som estradörmusikant i Uppsalasuccén Gula Grodan.

Uppsala Magic & Comedy